2024. április 30.

A Lexus vadonatúj kompakt crossovere nem köt kompromisszumot a minőség és a kifinomultság terén: a belső kialakítás és kivitelezés „osztályon felüli” érzését kelt, hiszen igazodik a nagyobb, drágább modellekhez. Az autó hangulata mégis leginkább a „Prémium casual” életérzéssel írható körül, hiszen a kortárs ízlésnek megfelelően a luxust kevésbé formális köntösbe csomagolja.

Minderre ráerősít az is, hogy a leendő LBX tulajdonosok teljesen egyéniségükhöz igazíthatják új autójukat: trendi kompakt prémium SUV online konfigurátora ugyanis lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a jármű személyre szabott megjelenését kívül-belül virtuális, 360 fokos nézetben fedezzék fel. A Lexus LBX várhatóan felpezsdíti majd az idei nyarat az utakon és a városokban: első példányok kiszállítása az európai vásárlóknak ugyanis már folyamatban van.

 

Lexus LBX 7

 

A vadonatúj LBX első példányai már úton vannak tulajdonosaikhoz, így az ügyfelek hamarosan első kézből tapasztalhatják meg a Lexus által kínált luxus magas színvonalát a márka eddigi legkompaktabb modelljében. Az LBX a „Resolute Look” formanyelv vonzó, modern vonalvezetésétől kezdve a belső tér kialakításán és kényelmén át egészen a fejlett funkciókig „osztályon felüli” minőséget sugároz – olyat, amelyet csak egy nagyobb, drágább, magasabb kategóriájú modelltől várna el az ember. Ugyanakkor az autó könnyedebb, kevésbé formális kisugárzással rendelkezik, amolyan „prémium casual” érzést nyújtva, amely a kiemelkedő minőséget előtérbe helyező modern ízlést tükrözi, némi lazasággal megfűszerezve.

 

Lexus LBX 12

 

Példaként a dizájner edzőcipőket vagy éppen a divatot és a funkciókat keresztező sportruházatokat lehetne említeni. Ez a megközelítés széleskörű vonzerőt biztosít az LBX számára, többek között az új, fiatalabb és stílustudatos közönséggel való kapcsolatteremtés révén, a hagyományos Lexus kézművességet és minőséget modern formában újraértelmezve. Emellett minden eddiginél nagyobb választékot kínál a modell, összhangban a Lexus azon elkötelezettségével, hogy a luxust személyre szabottá tegye.

 

Lexus LBX 13

 

A hagyományos felszereltségi szintektől eltérően a stílusra és az érzéki vonzerőre helyezi a hangsúlyt a modellpaletta, amely négy változatot vonultat fel Elegant, Relax, Emotion és Cool néven. Mindegyik más-más karaktert – kifinomult, dinamikus, sportos – idéz meg a színválaszték, a kárpitok és a betétek megjelenése és tapintása révén. A mai környezetvédelmi prioritásoknak megfelelően a finom Ultrasuede vagy az exkluzív L-anilin bőr – amely eddig kizárólag a Lexus LS zászlóshajóhoz volt elérhető – alternatívájaként vegánbarát, bőrmentes belső teret is választhatnak a vásárlók. Lehet, hogy az LBX kompakt méretű, de ez semmiben sem csökkenti a kényelmet, valamint a vezető által a volán mögött érzett magabiztosság és irányíthatóság érzését – a Lexus Driving Signature meghatározó elemeit, amelyek minden új Lexusban prioritást élveznek. A vezető az alacsonyan elhelyezett műszerfalnak és a széles szélvédőnek köszönhetően az SUV modellekre jellemző tekintélyt parancsoló kilátást élvezhet. Ugyanakkor az üléspozíció inkább egy szedánra emlékeztet, a vezetőre összpontosító kezelőszervekkel. A Lexus Tazuna koncepciója a vezetőtér kialakítása szempontjából biztosítja, hogy a kezelőszervek és az információforrások minimális kéz- és szemmozgással használhatók és elérhetők legyenek, így a figyelem továbbra is az útra összpontosul. A kormánykerék formáját és szögét, valamint a pedálok helyzetét pontosan kiszámolták, míg a 12,3” teljesen digitális műszeregység kijelzője mind megjelenésében, mind tartalmában a vezető preferenciáinak vagy az utazás során alkalmazott beállításainak megfelelően testre szabható. 

 

Lexus LBX 10

 

A még biztonságosabb és kényelmesebb vezetés érdekében szélvédőre vetített kijelző is rendelhető. A Lexus Link Connect multimédiás rendszer is gördülékeny és intuitív felhasználói élményt nyújt, amelyet a központi 9,8” érintőképernyőn vagy a hangvezérlésen keresztül kezelhetünk. Utóbbi képes felismerni és reagálni a társalgási stílusban adott parancsokra is. A részletekre való odafigyelés magában foglalja a könnyen kezelhető fizikai kapcsolók biztosítását az audió és a légkondicionáló számára. Az első üléseken ülő utasok számára otthonos hatást kelt az utastér, köszönhetően a műszerfal kialakításának, amely az ajtóbetéteknél folytatódva körbeöleli a bent ülőket. A kényelmet puha tapintású anyagok fokozzák, beleértve a középkonzol párnázott oldalfalait is. A Lexus Takumi kézművesség és a hagyományos japán esztétika a hatása az új, Tsuyasumi faszén díszbetétekben és a Tatami stílusú kárpitvarrásban is megmutatkozik. Az LBX modellcsalád presztízsfunkciók és -megoldások sokaságát kínálja. Az intelligens Lexus klímamenedzser például folyamatosan optimalizálja az egyes utasok számára a fűtést és hűtést, míg a 13 hangszórós Mark Levinson prémium audiorendszer kifejezetten az LBX utasteréhez lett tervezve.

 

Lexus LBX 15

 

Elektromos csomagtérajtó is rendelhető, amely könnyű hozzáférést biztosít a szabályosan kialakított raktérhez, ahol két 75 literes bőrönd is elfér a kalaptartó alatt. A leendő vásárlók a Lexus online, háromdimenziós konfigurátorának segítségével kaphatnak ízelítőt az LBX-ről. Ennek segítségével egészen a színek, a díszbetétek és a belső felszereltségek kiválasztásáig összeállíthatják a számukra szimpatikus példányt. Ezután körbejárhatják a járművet, majd az ajtókat kinyitva bepillanthatnak az utastérbe is, ahol részletgazdag, 360 fokos virtuális élményben lehet részük.