Lexus | Debrecen

Hírlevél feliratkozás

Hordozható napelemes víztisztító nyerte a 2021-es Lexus Design Award fődíját

A Koppenhágában működő dán Királyi Akadémián diplomát szerzett új-zélandi Henry Glogau pályamunkája, a “hordozható napelemes víztisztító” nyerte el a rangos Lexus Design Award 2021-es fődíját. Henry Glogau hat döntős közül került ki fődíjasként, a megmérettetésre idén összesen 2.079 pályamű érkezett, a világ 66 országából.

Lexus Design Award 2021 5 Trofea

A zsűri döntését alapvetően befolyásolta a Glogau által elkészített pályamunka általános és közhasznú célja, valamint az, hogy tökéletesen megtestesíti a Lexus márka alapértékeit, az előrelátó gondolkodást, az újító szellemet és a magával ragadó látásmódot. A hordozható napelemes víztisztító a napfény energiájának felhasználásával tiszta ivóvizet állít elő szennyezett, vagy akár sós tengervízből. A berendezést megfelelő környezetben működtetve a vízvételező hely akár közösségi térré is alakulhat.

"Óriási öröm és megtiszteltetés, hogy én lehetek az idei fődíjas, köszönöm a zsűrinek. A döntős pályamunkák ismeretében szerintem mindegyikük érdemes lett volna az első helyre. Szeretném megköszönni a mentoroknak is, hiszen az ő szerteágazó szaktudásuk nemcsak pályaműveink tökéletesítéséhez, de tudásunk bővítéséhez is nagyban hozzájárult. Valamennyien rengeteget profitáltunk az ő gondolatébresztő kérdéseikből, és a velük folytatott beszélgetésekből. Az így megszerzett tudást be is építettük munkáinkba. Végül, de nem utolsósorban meg szeretném köszönni a lehetőséget a Lexusnak. Fantasztikus élmény volt részt venni egy ilyen, a dizájn és az általa elérhető jobb jövő irányában valóban elkötelezett márka által meghirdetett megmérettetésen. Mindez kiváló alapot teremt a fiatal tervezők számára, amire aztán későbbi munkáik során is bátran építhetnek.” – fogalmaz Henry Glogau a díj kapcsán.

Lexus Design Award 2021 1

“Gratulálok a győztesnek! Úgy gondolom, hogy a díj egész gépezete remekül működött, a mentori rendszer nagyban segítette a pályázók munkáját. Számomra Henry Glogau jelentette az egyik legnagyobb meglepetést: pályaművének alapelve keveset változott, de jelentős módosulásként megjelent mellette a szociális cél és tartalom is, ami az eredeti tervekben nem szerepelt. A társadalmi felelősségvállalás beépítésével a teljes projekt arányai alapjaiban és példamutatóan változtak meg. A tervek egyre kifinomultabbá, funkcionálisabbá váltak a fejlesztés folyamán. A működő prototípus bemutatásának lehetősége alapvető fontosságú volt valamennyi alkotó számára, a győztes alkotás azonban messze túlmutat ezen. Ez a berendezés már jóval több, mint víztisztító: valójában egy hordozható, bővíthető komplett infrastruktúra.” – teszi hozzá Greg Lynn zsűritag.

 Lexus Design Award 2021 2

Az idén januárban kiválasztott hat döntős munkáját Joe Doucet, Sabine Marcelis, Mariam Kamara és Sputniko! segítette mentorként. A négy világhírű alkotó a teljes folyamaton átsegítette a versenyzőket, eljuttatva valamennyiüket a prototípusokig. A mentori támogatás életre szóló lehetőséget jelentett mindannyiuknak, és minden bizonnyal jelentős hatást is gyakorol majd nemzetközi karrierjükre is. A döntősök mindegyike professzionalizmussal, élénk kíváncsisággal dolgozott, és komoly, kreatív alkotásokkal rukkolt ki.

Lexus Design Award 2021 3

Lexus Design Award 2021 4